RK Begraafplaats Hammerveld te Neer
R.K. Begraafplaats Hammerveld te Neer Engelmanstraat Neer Openingstijden; dagelijks geopend van zonsopgang tot zonsondergang.
De begraafplaats Hammerveld ligt niet aan de Engelmanstraat maar achter de rij huizen. Langs het pand nr 24 kunt u rechts te voet omhoog naar de begraafplaats. En achter huisnummer 18 i kunt u rechts langs het pand met de auto omhoog naar de begraafplaats tot voor de poort. Van Dinter en Verhaag liggen op de oude begraafplaats waartoe de afgebeelde poort toegang tot geeft. Op de nieuwe begraafplaats aan de linkerkant liggen geen oorlogslachtoffers. Routebeschrijving met Google Maps J.A. Verhaag Gepubliceerd op: 11 oktober 2020
De foto is gemaakt op 31-08-2020 door Sjak Neelen.
Hans (Johannes Antoon) Verhaag, oorlogsslachtoffer, 20 jaar, Geboren op 4 september 1924 te Tegelen, Overleden op 25 juni 1945 te Epinal (France) Rang soldaat, Militaironderdeel, 3e bat, regiment stoortroepen. Ligt op de R.K. Begraafplaats Hammerveld in Neer. Komende van uit de Engelmanstraat ligt Hans in het 1e linker kwadrant in de derde rij net voor het midden. (Getelde grafsteen 14)
Bron; Har en Fun Becks, en Heemkundevereniging Neer
De moeder van Hans hertrouwde in 1937. Hans verhuisde niet mee naar Neer, maar was al eerder als priesterstudent vertrokken naar het Duitse Missiehuis St. Paul in Arcen. Medio 1942 moesten alle studenten naar een klooster in Duitsland verhuisen. Degenen die niet naar Duitsland gingen moesten onderduiken en kwamen via pastoor Adams uit Nunhem terecht op Bovenbos in Helden.
Hans heeft zich in 1944 als soldaat aangesloten bij de Nederlandse Stoottroepen. Zijn bataljon was voor een rustpauze teruggetrokken in Epinal aan de Moezel in de Vogezen (Fr). Voor zover bekend is hij tijdens het baden/zwemmen op 25 juni 1945 verdronken in het meer van Epinal (Frankrijk) en is met militaire eer op het parochiekerkhof Hammerveld in Neer begraven. Zijn moeder wilde niet dat hij begraven zou worden op het Ereveld in Loenen maar in haar woonplaats. Zijn stiefvader Giel Becks, heeft het grafkruis voor hem gemaakt.
Meer informatie: https://oorlogsgravenstichting.nl/persoon/159300/johannes-antoon-verhaag
Dit graf is geadopteerd door Sjak Neelen A.J.M. van Dinter Gepubliceerd op: 25 oktober 2020
Bij Neer viel het 46e Regiment van 30.ID aan, met veel ondersteunend geweld. De sector was slechts versterkt met enige lichte kazematten, terwijl een scherpe bocht in de rivier de verdediging aanmerkelijk verzwakte. Precies in die bocht vielen de Duitsers aan. Ondanks het feit dat enkele kazematten waren uitgevallen werd de eerste aanval afgeslagen. Nadat opnieuw kazematten uitgeschakeld waren door direct en indirect vuur, had men nog geen succes. Uiteindelijk werd de verdediging ter plaatse door omtrekking via andere oversteeklocaties opgerold.De soldaat Van Dinther zat in een loopgraaf nabij kazemat G-54. Hij werd gedood door een hoofdschot bij één van de afgeslagen Duitse overgangspogingen.
Als u door de afgebeelde toegangspoort de begraafplaats betreed ligt Adriaan in het 2e kwadrant voor aan het pad.
Meer informatie: http://www.maaslinie-mei1940.nl/index.php?page=dinther-a-j-m-van
Dit graf is geadopteerd door Sjak Neelen
Hits: 1036