Missie Factsheet
United Nations Interim Force In Lebanon (UNIFIL)
De Nederlandse bijdrage
Duur missie:
25-02-1979 (hoofdmacht 10-03-1979) – 6-11-1985Aantal Nederlandse militairen: 9084
Dodelijke slachtoffers: 9
Persoonlijke onderscheidingen:
Nederlandse Herinneringsmedaille VN Vredesoperaties met gesp Libanon 1979 ,1980 UN Medal, 1966
Draaginsigne Nobelprijs voor de Vrede, 2015
Collectieve onderscheiding, Nederlandse:
Bronzen Schild, 1983
Collectieve onderscheidingen, anders:
Wissam al Salaam, Libanon, 1982
Carnegie Wateler Vredesprijs, 1986
Nobelprijs voor de Vrede, 1988 (voor de UN Peace keeping Forces)
Aanvankelijk was de Nederlandse bijdrage aan UNIFIL inzet van een Pantserinfanteriebataljon (832 man van het 44ste Pantserinfanterie Bataljon Regiment Infanterie Johan Willem Friso), plus daarbij zeven man voor de Staf op het Hoofdkwartier van UNIFIL in Naqoura. Vanaf 10 november 1983 werd het bataljon teruggetrokken en is de Dutch Infantry Coy (155 man) ingesteld tot datum einde missie.
Deelname aan UNIFIL, aan een multinationale vredesmacht, was voor de Krijgsmacht de eerste grote vredesmissie, nog ten tijde van de Koude Oorlog. Het optreden van UNIFIL was vastgelegd in een resolutie van de Verenigde Naties met een daarbij horende geweldsinstructie. Voor Nederland wordt het ook wel 'de moeder alle vredesmissies' genoemd en was het de opmaat voor latere missies. Dat laatste met name voor wat betreft de opleiding en voorbereiding en zorg voor, tijdens en na de missie voor de militairen en veteranen.
(Ned.Inst.Mil.Historie) "Kenmerkend voor Dutchbatt en in feite geheel UNIFIL, zo niet alle klassieke VN-vredesoperaties, was juist om het dreigen met en het gebruik van geweld te voorkomen door soms eindeloos te onderhandelen."
Het Nederlandse VN-detachement kenmerkte zich door de inzet van vele jonge dienstplichtigen, vaak nog geen 20 jaar oud. Zij kregen een relatief korte opleiding en voorbereiding. Bijvoorbeeld de chauffeurs hadden nauwelijks rijervaring. Van het totaal naar Libanon uitgezonden militairen was ongeveer tweederde dienstplichtig.
Onder vaker moeilijke omstandigheden als dreigingen, beschietingen en gijzelingen heeft het robuust uitgevoerde Nederlandse VN-detachement zich van zijn taak als vredessoldaten gekweten. Veel werk is er op humanitair vlak verricht. Na de Israëlischeinval in juni 1982 in het kader van de operatie ‘Vrede voor Galilea’ waren de taken alsvredesmissie binnen het gegeven VN mandaat onuitvoerbaar geworden. Ook na ruim 30 jaar is de bevolking van Zuid Libanon nog altijd dankbaar voor de inzet van Nederlandse militairen.
UNIFIL als vredesmissie werd in 1978 opgericht naar aanleiding van VN resolutie 425 met een oorspronkelijk mandaat voor een jaar. Anno 2018 zijn de UNIFIL Blauwhelmen
er nog steeds actief. Het is daarmee de op een na langst lopende vredesmissie van de Verenigde Naties. Daarbij zijn (stand per maart 2018) in totaal 325 VN militairen om het leven gekomen, waaronder de negen Nederlandse militairen.
Update 17 maart 2018